DEZINFEKCIA
- ničenie škodlivých mikroorganizmov
- hrubým zásahom
Dezinfekcia
Je zneškodňovanie mikroorganizmov pomocou fyzikálnych, chemických alebo kombinovaných postupov. Na túto činnosť sa využívajú rôzne fyzikálne a chemické prostriedky, ktoré dokážu zničiť milióny mikroorganizmov na jeden zásah. Najčastejšie vykonávame dezinfekciu:
- v potravinárskych a stravovacích zariadeniach (najmä školské jedálne)
- v zdravotných zariadeniach
- v autobusoch a taxíkoch
- ovzdušia
- po úmrtí človeka
Našim najčastejším dezinfekčným zásahom je likvidácia plesni na stenách. Taktiež robíme merania rosného bodu, ktorí ma za následok tvorbu plesni.
Ako to prebieha?
Správna dezinfekcia pozostáva s použitia účinných dezinfekčných prostriedkov, ale aj pracovných postupov. Pri správnej dezinfekcií treba poznať dávkovanie a vplyv daného prípravku na dezinfikované miesto. Pri miestach, ktoré sú znečistené vo veľkom rozsahu sa využíva dvojetapový postup, kedy sa dané miesto najprv mechanicky očistí, a potom sa aplikuje dezinfekcia.